Prihlásenie

Meno

Heslo



Nie ste užívateľom?
Kliknite sem
a zaregistrujte sa.

Zabudli ste heslo?
Pre získanie nového
Kliknite sem.

Mailing list

Meniny


Dnes má sviatok

Nový Web ?

Potrebujete nový Web ?

Aj my bežíme pod nimi !!!

Dlhé roky a maximálna spokojnosť

Hlava III.



Hlava III.


Umelé objekty.

Veľmi populárne u UFO skeptikoch sú meteorologické balóny, na ktoré by radi zvalili všetky ťažko vysvetliteľné javy. Mám pre vás dva fakty, jeden dobrý a jeden zlý. Najprv dobrý, podľa vyjadrenia sa SHMU (Slovensky Hydro Meteorologicky Ústav) balóny takmer nepoužívajú. Ten druhý, balóny môžu vo vzduchu stvárať priam krkolomné kúsky. Všetko záleží len od vzdušných prúdoch, ktoré ho unášajú.

Lietadlá ... Pravda ďalekohľadom sa dajú rozoznať ale čo bez neho ? Prvé čo môžeme zaregistrovať je stopa zostávajúca za objektom, ak tam je tak je to pozitívne identifikované ako lietadlo. Ak nieje snažíme sa zapamätať si dráhu a nasledujúci deň v ten istý čas skontrolujeme či tam objekt je. Vychádzame z predpokladu, že aerolinky majú pravidelné letové linky denné poprípade týždenné. Ak objekt nezanecháva za sebou stopu ešte stále to môže byť lietadlo momentálne letiace vlastnou zotrvačnosťou. Pre väčšiu skúsenosť odporúčam častejšie cez deň sledovať letiace lietadlá. Všímame si rýchlosť, dráhu, zahýbanie po oblúku, sú to vedomosti, ktoré nám veľmi uľahčia identifikáciu. Večer pri slnku nad alebo aj tesne pod obzorom obyčajné lietadlo letiace vo väčšej výške žiari na potemnenej oblohe ! A ako ! Cez tu žiaru ťažko vidieť nejaké podrobnosti aj ďalekohľadom ale často môžeme vidieť záblesky pravidelne sa opakujúce biele alebo aj farebné. Blikanie pravda nie také ako bliká semafor ale skôr ako fotograficky blesk.


Krátky záblesk, pauza, krátky záblesk ...

Družice možno celkom jednoducho odlíšiť, pomalý, rovnomerný pohyb, svit pri vstupe do zemského tieňa plynulo pohasne, pozri ukážku, môže pravda byť jasnejšia alebo menej jasná (podľa svojej veľkosti a výšky nad povrchom zeme) ale družica charakteristiku svojho vzhľadu zhruba zachováva.

Pri všetkých týchto pozorovaniach je veľmi dôležité zaznamenať si presný čas. Nie len niekedy po desiatej ale vždy pokiaľ sa dá čo najpresnejšie. Má to význam aby sa dalo aj dodatočne overiť, či sa nejedná o lietadlo alebo družicu a je jedno či na druhý deň alebo neskôr. Samozrejme aj aby sa dalo porovnať s iným pozorovaním.

Dobrou pomôckou pri určovaní, či sa jedná o družicu je program Orbitron 3.71 . Orbitron je satelitný sledovací systém určený pre rádioamatérov a pozorovateľov satelitov. Program zobrazuje polohu satelitov v ľubovoľnom okamihu (v reálnom alebo simulovanom čase). Je ZDARMA (Cardware - za pohľadnicu) a podľa názorov tisícok užívateľov z celého sveta je pravdepodobne jedným z najlepších programov na sledovanie satelitov. Vyskúšajte si ho ! Pre nás má len jednu nevýhodu, nemožnosť priblíženia a teda detailnejšieho overenia si dráhy na mape. No na zistenie, či družica bola v tom čase na oblohe úplne stačí. Môžete si ho stiahnuť aj v našej sekcii Na stiahnutie.

WUMa



This page is copyright (c) 1996-2014
www.aufob.org

Komentáre

Žiadny komentár ešte nebol pridaný. Buďte prvý kto pridá komentár.

Pridať komentár

Pre pridanie komentára musíte byť prihlásený.

Hodnotenia

Musíte byť zaregistrovaný, aby ste mohli hodnotiť.

Prosím prihláste, alebo sa zaregistrujte.

Zatial nikto neohodnotil tento príspevok.
Vygenerované za: 0,05 sekúnd
1,506,658 návštev