Prihlásenie

Meno

Heslo



Nie ste užívateľom?
Kliknite sem
a zaregistrujte sa.

Zabudli ste heslo?
Pre získanie nového
Kliknite sem.

Mailing list

Meniny


Dnes má sviatok

Nový Web ?

Potrebujete nový Web ?

Aj my bežíme pod nimi !!!

Dlhé roky a maximálna spokojnosť

Hlava II.



Hlava II.


Prirodzené objekty.

Druhé najčastejšie zdroje omylov sú rôzne bežné objekty pozorované v nezvyklej vzdialenosti alebo nezvyčajne osvetlené . Veľmi bežné na dennej oblohe sú lietadlá a vtáci pozorované často aj vo veľkej výške. Tieto sa ale aj poľahky dajú identifikovať a teda nie sú pre nás zaujímavé. Iná situácia ale nastáva podvečer kedy slnko osvetľuje z boku alebo čiastočne zo spodku. Vtáci letiaci v rôznych zostavách ( v tvare písmena V a iných) osvetlený večerným slnkom tesne pod obzorom môžu tiež proti tmavej oblohe žiariť. Dokonca meniť kurz, tvar zostavy a podobne.

Meteory dokážu vykúzliť prekrásne divadlo, od krátkeho slabého sťaby záblesku až po plužáka plaziaceho sa cez celú oblohu a s jasnosťou mesiaca. Dominantná je rýchlosť celého úkazu od pár desatín sekundy až po niekoľko sekúnd. Počas letu môže zažiariť a len pomaly pohasínať alebo naopak, môže sa rozprsknúť poprípade rozdeliť sa na niekoľko častí. Môže zostať viditeľná stopa svietiaca až niekoľko sekúnd.

Ako teda s istotou povedať toto sú vtáci, toto bol meteor ? Nepomôže iné len prax, to značí častejšie cez deň sa zadívať na oblohu a pozorne sledovať letiacich vtákov. Snažíme sa zapamätať si ako sa chovajú, ako si zachovávajú polohu voči ostatným, ako občas odletia stranou a opäť sa vrátia na svoje miesto alebo sa navzájom vymenia. Aj počas letu keď si držia formáciu pri pozornom sledovaní si všimneme, že neletia dokonalo rovnako ako jeden ale skôr neustále korigujú spomalenie, zrýchlenie aj jemné výkyvy do strán. Okrem toho ak sme v tichom prostredí často môžeme počuť aj zvukové prejavy, gagot husí a podobne. Všetko toto nám veľmi pomôže pri potemnenej oblohe keď je zrakových informácií omnoho menej. Tak isto aj pri meteoroch stojí za to výjsť si v lete v čase meteorického roja aspoň na pol noci von. Človek za pár hodín môže vidieť toľko koľko inokedy ani za niekoľko mesiacov neuvidí. Pretože meteory majú rôznu hmotnosť a rýchlosť existuje veľmi široká paleta ich prejavov. Tie pár gramové spravia len slabučkú a krátku čiarku, tie kilogramové už poriadne osvietia krajinu, a ešte väčšie možno uvidieť aj na dennej oblohe. Pravda čim väčšie tým sú menej časté. Gramové môžeme vidieť desiatky za hodinu tie väčšie pár za noc a poriadne veľký jeden alebo aj žiaden za noc.

WUMa



This page is copyright (c) 1996-2014
www.aufob.org

Komentáre

Žiadny komentár ešte nebol pridaný. Buďte prvý kto pridá komentár.

Pridať komentár

Pre pridanie komentára musíte byť prihlásený.

Hodnotenia

Musíte byť zaregistrovaný, aby ste mohli hodnotiť.

Prosím prihláste, alebo sa zaregistrujte.

Zatial nikto neohodnotil tento príspevok.
Vygenerované za: 0,05 sekúnd
1,327,694 návštev